Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата и захарта, докато побелеят. Постепенно се прибавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера, на части, като се редуват с водата и олиото, а накрая се добавя ванилията.
Отделя се част от сместа в една чаша и се разбърква с какаото и част от орехите.
В намаслена и набрашнена форма за кекс се изсипва половината от жълтата смес, върху нея се изсипва кафявата смес и се нашарва с лъжица.
Най-отгоре се добавя втората половина на жълтата смес и се поставя да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до хубаво зачервяване или до проба със суха клечка.
Разтопява се шоколадът на водна баня и се полива вече охладеният и изваден от формата мраморен кекс. Поръсват се останалите орехи.
Кексът с шоколад и орехи се оставя се да се охлади за няколко часа.
NB: Формата за кекса трябва да е по-дълбока, защото той много се подува и изпълва цялата формата.
По желание към кекса може и да се добавят и 2 ч.л. захаросани портокалови кори.
Източник: GOODFOOD/29-01.2014 г
Коментари