Начин на приготвяне
Спанакът се почиства от дръжките и се измива много добре. Нарязва се на дребно и се слага в тенджера.
Прибавя се 50 мл олио и се задушава при периодично разбъркване докато се изпари водата, след което се отстранява от огъня, за да изстине.
Картофите се измиват много добре и слагат в тенджера. Не се белят преди варенето.
Заливат се със студена вода, прибавя се 1 ч.л. сол и се варят 20 мин. след завиране.
След като се сварят, водата се изсипва и картофите се оставя да изстинат, след което се обелват.
Обелените картофи се настъргват на ренде.
Лукът се почиства и измива. Нарязва се на ситно.
Сиренето се натроша на дребно. Жълтъците се отделят от белтъците.
Задушеният спанак се изцежда и се слага в купа, в която ще се разбърква сместа.
Прибавят се настърганите картофи, нарязаният лук, натрошеното сирене, жълтъците, галетата, джодженът, микс пипер и солта.
Сместа се омесва много добре.
От нея се оформят зеленчукови кюфтета, които се овалват в брашно.
Белтъците се разбъркват много добре.
Спаначените кюфтета се потапят в разбърканите белтъци и се пържат в сгорещено олио.
Ресторантските спаначени кюфтета от едно време са готови.