Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Затворена пица»Пица Калцоне за ценители

Пица Калцоне за ценители

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"След изпичане поръсваме с чубрица или риган и сервираме една от най-ароматните пици, които ще опитате някога - пицата Калцоне."

Необходими Продукти

  • за тесто
  • брашно - 500 г тип 405 или 550
  • марна вода - 300 мл
  • мая - 7 г суха
  • захар - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • За соса
  • доматен сок - 200 мл
  • италиански подправки - 1 с.л. сухи микс*
  • сол
  • черен пипер
  • захар - щипка
  • кашкавал - 200 г настърган
  • гъби - 200 г пресни
  • шунка - 100 г виенска
  • маслини
  • чубрица - или риган за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на тестото, първо, смесваме в дълбок съд брашното, солта. Правим малко кладенче по средата и изсипваме водата. Добавяме захарта, сухата мая и зехтина.

Без да чакаме омесваме едно вкусно меко тесто за пица. Връщаме го в купата, покриваме го с кърпа или стреч фолио и оставяме да втасва за 30 мин. Аз лично включвам фурната на 50 °C и оставям да втасва там, когато не са нужни часове.

Соса за пицата правим, като смесим доматения сок със сол, черен пипер и сухите подправки* - риган, мащерка, магданоз, естрагон, щипка захар. Хубаво разбъркваме и сосът е готов.

Маслините и гъбите нарязваме на шайби. Настъргваме кашкавала ни, а шунката нарязваме на кубчета.

Връщаме се към тестото, което махаме от купата и месим съвсем леко за една-две минути. Разделяме го на 5 равни по големина топчета. От всяко топче разточваме нормална пица, която веднага прехвърляме върху хартия за печене, за да не залепва.

Правим малки дупчици върху блата за пица с помощта на вилица. Така няма да се разпъва тестото при печене. Нанасяме малко от соса само от едната страна на домашната пица. Тоест другата оставяме суха.

Върху соса нанасяме кашкавала, а върху него шунката, след това маслинки и гъбите. Захлупваме със сухата страна и леко намокряме краищата с вода, за да залепне. Притискаме ги с вилица, за да изглежда по-добре.

Печем в предварително загрята фурна на 200 °C за 15 минути или докато не получи хубав червен загар. След изпичане поръсваме с чубрица или риган и сервираме пицата Калцоне.

Да ви е сладко с моята пица Калцоне!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: