Начин на приготвяне
Смесете прясното мляко със лимоновия сок и оставете да се пресече за няколко минутки.
През това време пресейте брашното със содата в купа. Добавете солта, захарта и сусама. Разбъркайте добре.
Когато млякото се е пресякло, сипете го към сухите съставки, добавете олиото и започнете да замесвате тесто за хляб.
Това содено тесто не трябва да се меси дълго, само до обединяване на съставките и постигане на известна гладкост.
Загрейте фурната на 200 °C.
Оформете кръгъл хляб и го поставете в тавичка, намаслена или покрита с хартия за печене.
Поръсете с брашно и срежете на кръст в дълбочина, така не само че ще се получи характерната форма за този хляб, но и дълбокия разрез ще помогне изпичането да е по-успешно.
Пъхнете в загрятата фурна и печете содената питка около 30 минути. Охладете върху решетка и сервирайте.
Добър апетит!
Вижте колко стандартно се пече содена питка, както и трябва ли да втасва содената питка.