Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Ирландски соден хляб със сусам

Ирландски соден хляб със сусам

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ирландски соден хляб със сусам
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Ирландски соден хляб като никой друго - много богат, многи вкусен и с хрупкава коричка"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • сусам - 40 - 50 г
  • сода бикарбонат - 10 - 12 г
  • прясно мляко - 260 мл.
  • сок от лимон - 2 с.л. прясно изцеден
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете прясното мляко със лимоновия сок и оставете да се пресече за няколко минутки.

През това време пресейте брашното със содата в купа. Добавете солта, захарта и сусама. Разбъркайте добре.

Когато млякото се е пресякло, сипете го към сухите съставки, добавете олиото и започнете да замесвате тесто за хляб.

Това содено тесто не трябва да се меси дълго, само до обединяване на съставките и постигане на известна гладкост.

Загрейте фурната на 200 °C.

Оформете кръгъл хляб и го поставете в тавичка, намаслена или покрита с хартия за печене.

Поръсете с брашно и срежете на кръст в дълбочина, така не само че ще се получи характерната форма за този хляб, но и дълбокия разрез ще помогне изпичането да е по-успешно.

Пъхнете в загрятата фурна и печете содената питка около 30 минути. Охладете върху решетка и сервирайте.

Добър апетит!

Вижте колко стандартно се пече содена питка, както и трябва ли да втасва содената питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: