Начин на приготвяне
Идеята за този лимецов хляб видях в страницата Домашни вкусотии и е на Теди Титова.
По нейната рецепта хлябът се пече на сач, но поради липса на такъв го направих в тава с леки промени и по самата рецепта.
Пресейте бялото брашно в купа и добавете пълнозърнестото брашно от лимец. Добавете също солта и бакпулвера.
Разбъркайте добре и оформете кладенче.
В друг съд смесете киселото мляко, което е добре да е със стайна температура и содата. Разбъркайте и оставете да шупне.
Прибавете млякото при брашната, заедно с хладка вода (150 мл) и 2 супени лъжици зехтин.
От посочените продукти замесете меко тесто, първоначално бъркайки с дървена лъжица, след което доомесете тестото с ръце.
Не се притеснявайте, ако леко лепне.
Оформете тестото на топка и го сложете върху лист хартия за печене.
Преди да сложите тестото, набрашнете хартията с малко брашно.
С длани разстелете тестото на кръг с дебелина около 2 см, след което го покрийте с чиста памучна кърпа и оставете да престои поне 20 минути.
През това време включете фурната да загрява на 250 °C, като сложите във фурната и тавата, в която ще печете.
След като тестото е предстояло, го намажете с малко зехтин и набодете содената питка с вилица.
Тъй като днес е християнски празник Въведение Богородично, оформих и кръст в центъра на хляба с две вилици, като леко притисках върховете им един в друг.
По желание може да добавите няколко резена червен лук и пресни листа магданоз.
С помощта на хартията преместете хляба в тавата и сложете да се пече в загрятата вече фурна, но намалете температурата на 200 °C.
Печете обредния хляб около 20 минути, до хубав загар.
След изпичане охладете хляба върху решетка.
Ако желаете коричката на пълнозърнест соден хляб да е мека, го покрийте с чиста памучна кърпа.
Остава само да начупите хляба и да му се насладите с вкусна домашна гозба.
Добър апетит!
Коментари