Начин на приготвяне
Немски сладкиш с извара и маково семе, който ще ви изненада приятно с уникалния си вкус.
За този вкусен немски сладкиш първо се приготвя пълнежа. В малка тенджерка се налива студеното прясно мляко. Прибавят се кравето, масло, захарта и маковото семе. Тенджерката се слага на котлона, сместа се разбърква и оставя да заври на средна температура. При непрекъснато бъркане, за да не стане на бучки, се прибавя грис. Пълнежът се готви още четири-пет минути и се дръпва настани за да се охлади.
В купа се смесват изварата, яйцето, щипка сол и ванилията. С помощта на миксер сместа се разбива, докато се получи гладък и фин крем, след което се прибавя към изстиналата макова смес.
Основата за сладкиша се приготвя, като в подходящ съд се смесват пресятото брашно, нарязаното на малки парченца студено краве масло и захарта. С ръце или с миксер се комбинират трите продукта, докато се получи ронливо тесто, което се разделя на две.
Използва се форма с подвижен борд, дъното на която е покрито с хартия за печене. С половината от тестото се покрива дъното на формата, като се притиска с пръсти за да се оформи блат. Отгоре се разпределя маковоизвареният пълнеж. Върху пълнежа се посипва останалата част от ронливото тесто, без да се притиска.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 50 минути. Трябва да се получи хубав, лек златист загар. Когато е готов сладкишът с грис, се оставя да се охлади напълно във формата. След това се маха страничният борд на формата и сладкишът е готов за сервиране.
Добър апетит с този шедьовър от немската кухня!
Коментари