Начин на приготвяне
Kugelhupf кейк е специалитет, малък бриош, деликатно овкусен със стафиди и роми, портокал. Гурме удоволствие, което да споделите със семейството. Кейк Кугелхупф е много известен основно в Елзас, Южна Германия, Австрия, Щвейцария, където е специалитет, който да споделите със семейството.
През късното Средновековие в Австрия се сервира на големи обществени събития, като се украсява с много цветя, листа, свещи и сезонни плодове. Името му се запазва през Австро-Унгарската империя и в крайна сметка влиза в традиционните австрийски кулинарни книги като изискана богата торта. У нас е непопулярен коледен сладкиш, а е толкова вкусен.
Накиснете стафидите в ром или сушените череши с ябълков (или портокалов) сок, докато приготвяте тестото .
Приготвяне:
Сложете брашното в купа и направете кладенче.
Във вдлъбнатината сложете сместа от маята, млякото и захарта.
Покрийте всичко с малко брашно.
Оставете предварителното тесто да втаса за 20 минути.
Сложете яйцето и останалата захар в кладенчето, сложете маслото и солта на ръба.
Добавете малко портокалова паста (алтернативно можете да използвате малко кора от портокал), но портокаловата паста има толкова прекрасен аромат, опитайте я.
Тестото се меси 10 минути. Добавете стафидите и разбъркайте за още минутка-две.
Намокряме купа с пръсти с капка олио, омесеното тесто оформяме на топка и я поставяме в тази купа, покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло за час и половина.
Дегазирайте тестото, намажете с масло формата, добавете бадемите на дъното на формата и изсипете тестото. Покрийте и оставете да удвои обема си на топло в стаята.
Ако се работи с ръце, тестото се изважда върху плот и се измесва за 10 минути, като се удря в плота, прибира се обратно със сладкарската шпатула, отново се разтегля, събира се, удря се и т.н. до момента, в който ще се превърне в нежно, еластично и гладко тесто.
Трябва да се знае, че първоначално тестото е много меко и много лепкаво, но с продължително измесване то ще стане гладко и нелепнещо. Брашно повече не се добавя.
Загрейте фурната до 160°C циркулиращ въздух или 180°C горна и долна топлина.
Печете в предварително загрята фурна на долен реафт. Печете на 180°C за 35 до 40 минути. Оставете да се охлади, преди да го нарежете.
Докато Kugelupf се пече, пригответе горещата глазура. Оставете захарта и водата да заврат напълно и разбъркайте, докато захарта се разтвори.
Отстранете от котлона и разбъркайте ваниловия или бадемовия екстракт. Дръжте глазурата топла, за да я използвате.
Веднага след като извадите от фурната, обърнете сочния кекс върху решетка за охлаждане, поставена върху тава за печене. Сложете с лъжица горещата глазура върху Кугелхуппф, така че да покрие напълно сладкиша – можете също да използвате четка, за да потопите и нанесете глазурата на труднодостъпни места. Оставете да се охлади напълно празничният сладкиш.
Сервира се най-добре в рамките на един ден след изпичане. Приятен апетит!