Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Гръцка мусака с макарони

Гръцка мусака с макарони

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Гръцка мусака с макарони2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • макарони - 300 г
  • кайма - 500 г, агнешка или телешка
  • домати - 400 г, белени
  • олио - 2 с.л.
  • доматено пюре - 2 с.л. гъсто
  • магданоз - 1 връзка
  • лук - 1 глава, кромид, настърган
  • кашкавал - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • пармезан - 4 с.л.
  • масло - 3 с.л., краве
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • Бешамелов сос
  • масло - 3 с.л., краве
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • индийско орехче - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • яйца - 2 бр.
  • олио - за тавичката
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се запържва в олиото. Прибавя се каймата, бърка се енергично, докато стане на трохи. Добавят се нарязаните на ситно домати, доматена паста, солта и черният пипер. Оставя се сосът да къкри за половин час.

Макароните се варят според указанията на опаковката и се отцеждат. Прибавя се кашкавалът към тях и се разбърква внимателно. Яйцето се разбърква и смесва с пармезана.

Добавя се към каймата. Останалият пармезан се разтапя с маслото и се добавя към макароните.

Сос Бешамел: Маслото се нагорещява. Запържва се брашното в него. Прясното мляко се сгорещява и се долива внимателно към маслото. Овкусява се със солта, черния пипер и индийското орехче. Държи се на огъня докато се сгъсти.

Яйцата се разбиват с част от соса, след което се добавя и останалата част от соса. В намаслена тава се слага едната половина от макароните, поливат се с половината от соса, след което се слага останалата част от макароните, а после и соса. Пече се в предварително загрята фурна. Украсява се с магданоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: