Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Най-пухкавите мекици

Най-пухкавите мекици

Най-пухкавите мекици
Снимка: Росица Петрова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Толкова са пухкави и мекички, че изчезват за броени минути"

Необходими Продукти

  • брашно - около 450 г
  • кисело мляко - 250 г
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за най-пухкавите мекици видях в един турски сайт.

Всички продукти трябва да са със стайна температура, затова извадете от хладилника яйцето и киселото мляко поне час преди да замесите тестото.

Пресейте брашното в дълбока купа и прибавете към него солта и бакпулвера.

Количеството на брашното е ориентировъчно, защото всяко брашно е различно. Затова не слагайте цялото количество брашно наведнъж, а оставете малко и го прибавете накрая при необходимост.

Разбъркайте добре и оформете кладенче, в което прибавете и останалите продукти - яйце, захар, олио и кисело мляко.

Замесете много меко тесто, което поставете в купа и покрийте с памучна кърпа за около 30 минути.

Тестото не съдържа мая, но въпреки това е хубаво да престои, за да се отпусне.

След като мине това време, разделете тестото на 10-12 равни части, всяка от които оформете на топче и поставете на работния плот, който леко набрашнете.

Покрийте топките тесто с кърпа, за да не се образува коричка.

Вземете едно топче тесто и го разточете на много тънка кора с диаметър около 15-17 см върху леко набрашнена повърхност.

Пригответе дълбок съд за пържене.

Загрейте по-голямо количество олио, трябва да е около 2 пръста, защото се надуват доста и изпържете мекиците до златисто, от всяка страна.

Степента на котлона трябва да е една степен под максималната. От възможни 6 степени пържих мекиците на 5-та.

Освен, че са много вкусни, тези мекици не приемат и много мазнина.

Поднесете най-пухкавите мекици поръсени с пудра захар, с домашно сладко, мед, шоколад или с плочка сирене, според вкуса на всеки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Забравили сте да добавите яйцето къде се слага
26.10.2024 12:31
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Станаха като мекиците на баба :). Прекрасни са!
13.12.2022 10:37
2
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесни са!
12.12.2022 06:34
2