Начин на приготвяне
Рецептата за най-пухкавите мекици видях в един турски сайт.
Всички продукти трябва да са със стайна температура, затова извадете от хладилника яйцето и киселото мляко поне час преди да замесите тестото.
Пресейте брашното в дълбока купа и прибавете към него солта и бакпулвера.
Количеството на брашното е ориентировъчно, защото всяко брашно е различно. Затова не слагайте цялото количество брашно наведнъж, а оставете малко и го прибавете накрая при необходимост.
Разбъркайте добре и оформете кладенче, в което прибавете и останалите продукти - яйце, захар, олио и кисело мляко.
Замесете много меко тесто, което поставете в купа и покрийте с памучна кърпа за около 30 минути.
Тестото не съдържа мая, но въпреки това е хубаво да престои, за да се отпусне.
След като мине това време, разделете тестото на 10-12 равни части, всяка от които оформете на топче и поставете на работния плот, който леко набрашнете.
Покрийте топките тесто с кърпа, за да не се образува коричка.
Вземете едно топче тесто и го разточете на много тънка кора с диаметър около 15-17 см върху леко набрашнена повърхност.
Пригответе дълбок съд за пържене.
Загрейте по-голямо количество олио, трябва да е около 2 пръста, защото се надуват доста и изпържете мекиците до златисто, от всяка страна.
Степента на котлона трябва да е една степен под максималната. От възможни 6 степени пържих мекиците на 5-та.
Освен, че са много вкусни, тези мекици не приемат и много мазнина.
Поднесете най-пухкавите мекици поръсени с пудра захар, с домашно сладко, мед, шоколад или с плочка сирене, според вкуса на всеки.
Добър апетит!
Коментари