Начин на приготвяне
В тенджерка на умерен огън медът и захарта се загряват, без да завират, докато захарта почти се разтопи.
Маха се от котлона и се добавя маслото. Бърка се, докато не се разтопи.
В купа се смесват брашното, подправките* (индийско орехче, джинджифил, канела, карамфил, кориандър), лимоновата кора и какаото. Амонячната сода се разтваря в 10 мл вода.
Към сместа с брашното се добавят яйцето, медената смес и амонячната сода.
С дървена лъжица се бърка около 5 мин до получаване на меко и еднородно и леко лъскаво тесто. Не се добавя повече брашно!
Тестото за сладките се увива в няколко слоя фолио и се оставя на хладно, но не в хладилник. Оставя се поне за 1 нощ, като може да престои до 2 месеца.
Леко се премесва върху набрашнена повърхност и половината от него се разточва с дебелина 5 мм. Изрязват се фигурки коледни сладки (попринцип звезди и сърца). С остатъците действието се повтаря. Преместват се върху тава, покрита с хартия за печене и се оставят на стайна температура за 1-2 часа (може и през нощта).
Фурната се загрява на 170°С с горен и долен реотан. Лебкухените се пекат за около 10 мин, като не се оставят да покафенеят по краищата! Печенето зависи от големината им.
Докато се пекат в тенджерка, се смесва пудрата захар с водата и се оставя да ври 8-10 мин. Още горещи, Лебкухените се намазват бързо с помощта на четка с глазурата.
До следващата партида глазурата вече може да се втвърди, така че се добавя малко вода и се загрява непосредствено преди празничните сладки да се извадят от фурната.
Оставят се да изстинат ароматни сладки Лебкухен.