Начин на приготвяне
Праза нарязваме на ситно.
Морковите настъргваме на ренде.
В тиган си поставяме маста и оставяме да се разтопи.
След като е готова, изсипваме праза и морковите и оставяме да се запържват за около минута в сгорещеното олио.
Към тях добавяме каймата и ориза, като оставяме да се пържи около 5 -6 минути.
Периодично разбъркваме, докато стане стъклен.
Поръсваме с червения пипер и наливаме вряла вода.
Предварително сме си обелили и нарязали на кубчета домати и тях добавяме
Посоляваме и всичко задушаваме на тих огън, докато оризът Басмати си поеме течността.
Най-накрая поръсваме с подправките, а това са чубрицата и ситно нарязаните целина и магданоз.
От киселата зелка си оформяме зелеви листа, като във всяко едно слагаме по 1–2 супени лъжици от плънката, след което завиваме сармите.
В тенджера поставяме листа от зелката, върху тях подреждаме сармите.
Наливаме равно количество от зелевата чорба и гореща вода, колкото да покрие сармите.
Затискаме с чиния и поставяме на котлона.
Сарми с ориз Басмати врат до готовност.