Щолен-курабийки

Щолен-курабийки
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
15
"Толкова много малки щоленчета - направо си е коледна приказка"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 1 ч.ч.
  • бадемово брашно - 1 ч.ч.
  • яйце - 1 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • бакпулвер - 1пакетче
  • сол - щипка
  • масло - 100 г
  • масло - 12 с.л. за намазване на готовите курабии
  • крема сирене - 1 пакетче от 125 г Филаделфия
  • портокалова кора - 1 ч.л.
  • ядки - 1/2 ч.ч. натрошени бадеми, лешници, кашу
  • червена боровинка
  • стафиди
  • кайсии - 1/2 ч.ч.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред си пресяваме брашното.

Към него прибавяме бакпулвера, щипка сол и разбъркваме добре.

След това си добавяме всички останали продукти, а това са яйцето, маслото и крема сиренето.

Добре размесваме всичко, като накрая добавяме сушените плодове и ядките.

При омесването се получава меко и лепкаво щолен тесто.

Ако тестото е прекалено меко, го поставяме за малко в хладилника.

Започваме да си оформяме топчета, като си намокряме ръцете с вода.

В тавичка върху хартия за печене ги нареждаме на разстояние едно от друго.

Поставяме във фурната и печем на 190 °C, докато почнаха да стават златисти.

След като са готови, вадим и веднага намазваме с другото масло и отново поставяме за 3 минути във фурната.

Вадим щолен-курабиите и ги оставяме да изстинат.

Отгоре поръсваме обилно с пудра захар нашите коледни сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много са апетитни!
18.12.2022 09:08
1