Пиле с гъби и сладък картоф

редакция:
Пиле с гъби и сладък картоф2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Пилето с гъби и сладък картоф се сервира с подходящ хляб, за да може да се топи от чудесния сос."

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 4 скилидки
  • розмарин - 2 стръка пресен
  • дафинов лист - 2 бр. пресни
  • зехтин
  • пушен бекон - 2 слайса
  • сладки картофи - 600 г
  • кафяви печурки - 100 г
  • пилешки бутчета - 4 бр.
  • червено вино - 250 мл
  • доматен сок - 800 мл
  • маслини - 12 бр. черни
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства и нарязва на едро. Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца. Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Пушеният бекон се нарязва на тънки ивици. Накълцва се розмарина. На умерен котлон се загрява голяма тенджера.

Едновременно се добавят бекона и розмарина. Добавя се една лъжица зехтин и листата дафинов лист. Разбърква се около 2 минути. Добавят се лука, праза и чесъна. Пържат се около 10 минути, като се разбъркват.

Междувременно се измиват сладките картофи и гъбите. Картофите се нарязват на кубчета без да се белят. На гъбите се отстраняват пънчетата и шапчиците се оставят цели. Добавят се в тенджерата. Отстранява са кожата на бутчетата от пиле и те се добавят. Сипва се виното и се оставя малко да се поизпари.

Добавят се доматите. Съда им се изплаква с около 400 мл. вода и също се сипва в тенджерата. Разбърква се. Отстраняват се костилките на маслините и се добавят. Оставя се на котлона да заври.

Овкусява се със сол и черен пипер. Прехвърля се във фурната за около час, до сгъстяване и сготвяне на всички продукти. Месото трябва да се отделя от коста.

Пилето с гъби и сладък картоф се сервира с подходящ хляб, за да може да се топи от чудесния сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: