Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на едро. Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца. Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Пушеният бекон се нарязва на тънки ивици. Накълцва се розмарина. На умерен котлон се загрява голяма тенджера.
Едновременно се добавят бекона и розмарина. Добавя се една лъжица зехтин и листата дафинов лист. Разбърква се около 2 минути. Добавят се лука, праза и чесъна. Пържат се около 10 минути, като се разбъркват.
Междувременно се измиват сладките картофи и гъбите. Картофите се нарязват на кубчета без да се белят. На гъбите се отстраняват пънчетата и шапчиците се оставят цели. Добавят се в тенджерата. Отстранява са кожата на бутчетата от пиле и те се добавят. Сипва се виното и се оставя малко да се поизпари.
Добавят се доматите. Съда им се изплаква с около 400 мл. вода и също се сипва в тенджерата. Разбърква се. Отстраняват се костилките на маслините и се добавят. Оставя се на котлона да заври.
Овкусява се със сол и черен пипер. Прехвърля се във фурната за около час, до сгъстяване и сготвяне на всички продукти. Месото трябва да се отделя от коста.
Пилето с гъби и сладък картоф се сервира с подходящ хляб, за да може да се топи от чудесния сос.