Начин на приготвяне
Маята се слага в купа със 150 мл хладка вода, 1 ч.л захар и 1 с.л брашно. Оставя се за 15 минути на топло да се активира. Брашното се слага в дълбока купа или тава и посредата се прави кладенче. В него се чукват яйцата, добавят се солта, киселото мляко и маята, като се бърка с лъжица отначало, а след това започва да се меси с ръце.
Слага се на набрашнен плот и се меси енергично, докато не останат никакви бучки и спре да лепне по ръцете.
Готовото тесто за питата се слага в намазана с олио купа и се оставя на топло да втаса, като купата се покрива с кърпа. Аз го оставих да втаса за 1 час.
След като вече е втасало, тестото се размесва отново и се разделя на четири еднакви топки.
Всяка топка се разточва на тънка кора и се маже с разтопено масло. Отгоре се поръсват със сирене. Първата кора се слага върху хартия за печене, след това втората, като втората се ръси с кашкавал.
Последната кора не се маже. Когато и четирите кори са готови, с помощта на хартията за печене, питката се прехвърля в тава. По средата се слага чаша и тестото се реже на 8 или 12 парчета, които се усукват, така че да се получи слънце. При мен излязоха 12.
Тавата се покрива с кърпа и празничната питка се оставя да втаса повторно за 40-50 минути.
В купичка се разбива яйцето заедно с малко масло и с помощта на четка питката се намазва добре навсякъде.
След това се поръсва със сусам и се слага да се пече в предварително загрята на 180 °C фурна до готовност.
Много вкусна и хрупкава питка се получи.
Мека отвътре и хрупкава отвън е моята празнична питка.
Да ви е сладко!