Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и правим кладенче. Счукваме яйцата и ги прибавяме заедно със солта, захарта, олиото и киселото мляко.
В друга купа поставяме маята във вода и оставяме за известно време.
Прибавяме и нея и си замесваме меко тесто, което разделяме на 6 топки. Оставяме да втасат, след което месим.
Едната топка отделяме настрана за украсата.
Втората топка леко разточваме и я поставяме по средата на тавата.
Останалите топки разточваме на питки, големи колкото дъното на тавата.
Започваме да редим една върху друга, като всяка една мажем с краве масло.
С помощта на нож правим триъгълници или 12 парчета.
Оформяме според вкуса на всеки, като подреждаме около парчето в средата.
В тавата сме подредили 12-те парчета и отново оставяме на топло да втаса, като я увиваме в кърпа.
След като питката е втасала, намазваме отгоре с разбития жълтък, поръсваме със сусама и поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изпечената коледна пита вадим от фурната, поръсваме леко с вода.