Начин на приготвяне
Измийте пилето и го почистете добре, след което го подсушете.
Смесете всички съставки за маринатата и намажете с нея пилето обилно от всички страни.
Покрийте със стреч фолио и оставете да престои в хладилник поне за 1 час.
През това време си пригответе плънката.
Загрейте малко олио и задушете в него пресния лук заедно с малко вода.
Щом лукът омекне, прибавете гъбите, предварително размразени и нарязани на ситно и запържете и тях за кратко.
След това добавете ориза, измит и отцеден.
Запържете и него, докато стане прозрачен.
Прибавете също подправките, сол на вкус и 2 чаши гореща вода. Съотношението вода:ориз е 2:1.
Щом оризът абсорбира течността, махнете плънката от котлона и прибавете към нея лъжица масло, след което оставете леко да се охлади.
Напълнете пилето с плънката и зашийте отвора с дебел памучен конец.
Сложете пилето в съда за готврне на мултикукъра и добавете 100 мл бира.
Нарежете маслото и добавете и него.
Затворете капака, без да го заключвате, и изберете програма печене. Настройте таймера на 40 минути и пуснете уреда.
След като изминат тези 40 минути отворете капака и с помощта на две дървени лъжици обърнете пилето, за да се запече и от другата страна.
Настройте отново програма печене, но този път само за 20-25 минути.
След като изтекат и тези минути извадете печеното пиле в подходящ съд и може да сервирате.
Коледното пълнено пиле в мултикукър е готово.