Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледен венец

Коледен венец

Коледен венец
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Задължителен коледен венец за празничната трапеза"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 42 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • масло - 60 г, краве
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да си направим тестото за коледен венец, смесваме маята с хладката вода.

Към тях прибавяме солта, захарта и 1 с.л. брашно.

Оставяме така да се надигне маята и след това изсипваме течността в останалото брашно.

Към сместа добавяме и олиото, яйцата и киселото мляко.

Всичко това разбъркваме и започваме да месим.

Трябва да се получи гладко тесто, което след това оставяме да удвои обема си.

Намазваме си тавичката в която ще печем коледната питка.

Поставяме в средата на съда намаслена огнеупорна купичка, за да придаде форма на кравая.

Украсете кравая по ваше желание.

Поставяме в печката и печем до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: