Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни сарми по манастирски

Постни сарми по манастирски

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Постни сарми по манастирски
Снимка: Мария Божилова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Задължителни за Бъдни вечер, но могат да се похапват и след това - вкусни постни сармички"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 2 малки зелки
  • лук - 2 глави
  • олио - 8 с.л.
  • ориз - 200 г
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сушен джоджен - 2 с.л.
  • доматено пюре - 200 мл
  • шарена сол - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства и измива. Нарязва се на ситно и се изсипва с уок тиган. Прибавя се олиото.

Лукът се запържва до златисто.

Оризът се измива с топла вода до бистра вода. Прибавя се към запържения лук.

Оризът се запържва при продължително бъркане докато промени цвета си.

Прибавя се червеният пипер, джодженът, панагюрската шарена сол и доматеното пюре, след което се запържва още 10 мин. и се сваля от огъня.

Зелевите листа се почистват от жилите и се нарязват на малки парчета.

Във всяко парче се слага от плънката и се оформя сарма със стискане с шепата на ръката.

Сармите се нареждат в тенджера с незалепващо покритие с капак.

Заливат се с вода.

Постните сарми се пекат 60 мин. под капак на 200 градуса на вентилатор.

Постните сарми по манастирски са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: