Начин на приготвяне
Лукът се почиства и измива. Нарязва се на ситно и се изсипва с уок тиган. Прибавя се олиото.
Лукът се запържва до златисто.
Оризът се измива с топла вода до бистра вода. Прибавя се към запържения лук.
Оризът се запържва при продължително бъркане докато промени цвета си.
Прибавя се червеният пипер, джодженът, панагюрската шарена сол и доматеното пюре, след което се запържва още 10 мин. и се сваля от огъня.
Зелевите листа се почистват от жилите и се нарязват на малки парчета.
Във всяко парче се слага от плънката и се оформя сарма със стискане с шепата на ръката.
Сармите се нареждат в тенджера с незалепващо покритие с капак.
Заливат се с вода.
Постните сарми се пекат 60 мин. под капак на 200 градуса на вентилатор.
Постните сарми по манастирски са готови.