Начин на приготвяне
Започнете с месата. Разделете бутчетата на горно и долно, измийте и подсушете.
Измийте вратните пържоли, наденицата и сланината, подсушете. Оставете месата настрани, докато приготвите зелката.
Нарежете киселото зеле, лука и чесъна на по-ситно. В тенджера нагрейте олиото, прибавете ситно нарязаните лук и чесън, запържете докато омекнат.
Добавете нарязаното кисело зеле и запържете, докато остане на мазнина. Накрая поръсете с черен и червен пипер, разбъркайте добре и отместете тенджерата от котлона.
Намажете дъното на голяма тава с капак с олио.
Подредете пилешкото месо на един ред и поръсете със запърженото кисело зеле. Ред е на вратните пържоли и отново зеле. Отгоре поставете наденичките, предварително им направете разрези и поръсете с останалото зеле.
Нарежете пушената сланинка на малки парчета и разпределете върху зелето.
Ако обичате по-пикантна да ви е капамата, поставете и една две-сухи люти чушки.
Затворете капака на тавата и я поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна.
Печете на средна решетка на фурната, за около час и половина или до готовност на месата.
Капамата с кисело зеле е готова.
Коментари
Блъскате всичко в голям глинен къд с капак.
Най-важното е да не забравите кисело зеленце,черно пипер че, червена пипер че, кромид лук,дафинов листче скилидки чесън, солчица, масълце, олийце, червено винце, малко водичка.
Печете 3-4-5 часа.
Накрая остава само да си оближете пръстчетата!
Ако моята рецепта ви харесва, не е лошо да ме почерпите, защото аз знам и други и с удоволствие ще ви ги предоставя!