Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Капама»Капама с ориз, месо и кисело зеле

Капама с ориз, месо и кисело зеле

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575533335381
Капама с ориз, месо и кисело зеле
Снимка: Диана Андрова
1 / 3
27/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
280 мин.
Порции
8
"Чуваме капама и веднага си представяме как свинското месо направо се топи в устата - и с тази е така"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг
  • телешко месо - 1/2 кг
  • пиле - 1 бр. или 2 - 3 пилешки бутчета
  • сланина - 3 - 4 резена
  • кисело зеле - 2 зелки
  • ориз - 3 чаши
  • бяло вино - 1 чаша
  • дафинов лист
  • бахар
  • черен пипер - зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сланината нарязвам на средно големи резенчета и с една част от тях се покривам дъното на гърнето. След това започвам да редя капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз.

Повтарям тази последователност докато ми свършат продуктите, като на последния ред слагам зеле. Между редовете слагам дафиновия лист, черен пипер и бахар.

Понеже киселото зеле и сланината са солени не слагам сол, но ако ползвате прясна сланина или киселото ви зеле не е много солено, може да добавите малко сол.

Накрая покривам с цял зелев лист и върху него нареждам малко сланина, чиято мазнина ще се просмуква в яденето по време на варенето. Заливам с чашата бяло вино.

Прибавям и малко олио - капамата е хубава, когато е тлъста. С изрязания и намокрен кръг хартия с по-голям диаметър от гърлото на гърнето запушвам и слагам капака. Поставям гърнето или гювеча във фурната.

Пека на по-висока температура, докато капамата закъкри, след което оставям да ври на слаб огън 4-5 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: