Начин на приготвяне
Навих на руло всичките 26 кори, нарязах на 3 равни части и подредих една върху друга. Намокрих памучна кърпа и ги покрих.
Ядките се смилат в чопъра на ситно. В касерола се разтопява маслото и се смесва с олиото.
Вземат се по 2 ленти от корите, поръсва се по цялата им дължина от ядките и се нагъва като хармоника.
Двата края се прегъват навътре, притискат се и се оформя вързопче, което се обръща и слага в тавата.
Баклавичките се намазват с мазнината и се пекат на 180 градуса до готовност.
През това време захарта с водата и лимоновия сок се сварява в тенджерка на котлона. Вари се общо 15 минути от момента на завиране.
Аз заливам горещата баклава с врял захарен сироп, така се получава хрупкава.
Поръсва се с едро смлян шамфъстък.
Оставя се за няколко часа, докато поеме всичкия сироп.
Чудните малки баклавички са готови.