Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Чудни малки баклавички

Чудни малки баклавички

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Чудни малки баклавички
Снимка: Дони Ники
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Чудни хрупкави баклавички, богато напоени със сироп"

Необходими Продукти

  • турски кори за баклава - 26 бр.
  • ядки - 400 г орехи и шам фъстък (1:1)
  • масло - 100 г
  • олио - 30 мл
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 и 1/2 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • .
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Навих на руло всичките 26 кори, нарязах на 3 равни части и подредих една върху друга. Намокрих памучна кърпа и ги покрих.

Ядките се смилат в чопъра на ситно. В касерола се разтопява маслото и се смесва с олиото.

Вземат се по 2 ленти от корите, поръсва се по цялата им дължина от ядките и се нагъва като хармоника.

Двата края се прегъват навътре, притискат се и се оформя вързопче, което се обръща и слага в тавата.

Баклавичките се намазват с мазнината и се пекат на 180 градуса до готовност.

През това време захарта с водата и лимоновия сок се сварява в тенджерка на котлона. Вари се общо 15 минути от момента на завиране.

Аз заливам горещата баклава с врял захарен сироп, така се получава хрупкава.

Поръсва се с едро смлян шамфъстък.

Оставя се за няколко часа, докато поеме всичкия сироп.

Чудните малки баклавички са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: