Начин на приготвяне
След дългите дни с тежки празнични трапези реших да приготвя една содена питка, която да хапнем с шарена сол и сирене.
Рецептата за тази содена питка ми попадна в една от кулинарните групи, но за съжаление не съм запомнила автора й. Разбира се аз малко я измених, за да я напасна към нашия вкус и днес ви я предлагам.
Получава се изключително пухкава питка, което не е привично за питка със сода.
В купа пресях около 400 грама от брашното.
Прибавих бакпулвера и солта и разбърках, след което оформих кладенче.
В него добавих газираната вода, олиото, захарта и содата, предварително погасена с лъжица ябълков оцет.
Започнах да бъркам първоначално с лъжица, до образуване на топка тесто, а след това доизмесих на плота с останалото брашно.
Тестото оформих на топка, намазах с олио и поставих в купа, покрито със стреч фолио.
Купата с тестото сложих в хладилник за поне 1 час. Тестото трябва да е добре охладено.
След като мина това време направих дълбок разрез на кръст с остър нож и поставих тестото в плик за печене, който завързах.
Сложих питката да се пече в загрята на 220 градуса фурна, покрита със фолио за 20 минути, а след това махнах фолиото, намалих температурата на 180 градуса и пекох още 25 минути, до хубав, златист загар.
След като извадих от фурната веднага срязах плика за печене (внимавайте да не се изгорит с парата), извадих питката върху решетка, покрих с памучна кърпа и оставих престои 10-15 минути.
Получава се много пухкава содена питка с мека вътрешност и хрупкава, препечена коричка.
Содената питка, печена в плик е готова.