Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка в плик

Содена питка в плик

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2133k7621
Содена питка в плик
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Содена питка в плик - лесна и идеална за празник!"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • газирана вода - 300 мл
  • бакпулвер - 1 пак.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • сода - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипва се газираната вода в купа. Добавя се бакпулверът и се разбърква.

Добавят се всички останали продукти и се разбърква добре.

Прибавят се 500-550 г брашно, пресято през сито, доомесва се върху плота, оформя се топка, която хубаво се намазнява със олио и се връща отново в купата.

Покрива се с фолио и се слага в хладилник за час.

Изважда се и се правят резки с нож, в случая аз съм направила кръст върху содената питка. Поставя се в плик за печене, завързва се и се поставя в тава.

Цялата тавичка се завива с алуминиево фолио, без да се притискат краищата.

Пече се в предварително загрята фурна 220 °C за 20 минути.

Маха се фолиото и се допича на 180 °C 15-20 минути.

Веднага след опичане питката се изважда и се слага върху решетка, покрива се с кърпа.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: