Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Къпана питка на кифлички

Къпана питка на кифлички

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Къпана питка на кифлички2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Една питка на кифлички, защото е хубаво да се меси хляб!"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 2 отделя се 1 жълтък за мазане
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • хладка вода - 100 мл
  • жива мая - 22 г или 7 г суха
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една питка на кифлички, защото е хубаво да се меси хляб!

Най-напред се активира маята. Разтваря се в топличко мляко, аз ползвам цялото мляко, и 1 равна лъжица захар с малко брашно, 2 лъжици. Когато шупне, е готова.

Брашното се пресява в дълбока купа, а в друга купичка смесвам киселото мляко с олиото, водата и яйцата. В брашното слагам солта и разбърквам с лъжица.

Постепенно сложете и маята, сместа с яйцата и бъркайте с лъжица. Когато вече става трудно прехвърляте тестото на плота и измесвате до гладко и меко тесто. Ако е необходимо, добавяте малко брашно.

След това готовото тесто слагаме в кърпа от тензух или няколко ката марля и правим на вързоп. Потапяме го в хладка вода в една малка кофичка в дълбока тенджера, каквото имате.

Когато тестото изплува на повърхността на водата, е готово. Вадим го и го премесваме с мъничко брашно, разделям го на 4 топки и оставям да втаса втори път - около 15//20 мин.

След това с точилка правя кори с диаметър около 35 см и ги слагам една върху друга като между тях мажа с масло. Последната не се маже, а се разточат всичките кори още веднъж на голяма кора. Нарязваме на 4 и после всяка четвърт на още 4 триъгълника. Навивам на кифлички. Втасва още един път и мажем цялата погача с жълтъка, ръсим със сусам и печем на 180 градуса до готовност.

Ако решите опитайте моята празнична питка - винаги е успешна тази рецепта за къпана питка на кифлички, само трябва да имате повече време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: