Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Чеснова супа»Мадридска чеснова супа с хамон

Мадридска чеснова супа с хамон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мадридска чеснова супа с хамон
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Богата на вкусове зимна супа, която ще ви сгрее душата"

Необходими Продукти

  • хамон серано - 100 г
  • чесън - 10 скилидки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • зехтин - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • бульон - 1.5 л. (зеленчуков или месен)
  • сол - по желание
  • хляб - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази чеснова супа е една от традоционалните и най-известни испански супи. Приготвяла се е през бедните години, когато е имало недостиг на продукти, но за сметка на това във всеки дом е имало основните такива - зехтин, чесън, хамон, яйца и стар хляб.

Освен вкусна, мадридската чеснова супа с хамон е и много здравословна и бори всякакви грипове и простудни заболявания.

Ето и как да си я сготвите бързо и лесно:

Обелете и накълцайте скилидките чесън. Нарежете и хамона на дребни парченца.

Загрейте зехтина и сложете първо чесънчето да си пусне аромата. След това сложете да се запържи и хамона (огъня не трябва да е много силен).

Сипете наведнъж една пълна лъжица хубав червен пипер и разбъркайте за кратко.

Налейте бульона и варете под капак в продължение на 20 минути.

По оригинална рецепта супата ври заедно с натрошения в нея хляб, ако искате си я направете така. Аз обаче предпочитам хлебчето отделно или в краен случай, добавено в бульона, но чак накрая при сервирането.

Чукнете директно вътре двете яйца и разбъркайте, за да станат на пресечени парцалчета. Ако искате може да добавите и повече яйца.

Опитайте как е на сол. Тъй като хамонът при запържване отделя доста, в повечето случай не е необходима повече сол.

Поднесете ароматната и питателна супичка докато е гореща.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: