Начин на приготвяне
В дълбок съд поставяме измитите добре сърце, бял дроб, свински език и месото.
Поливаме с вода, колкото да ги покрие добре, и оставяме да заври сместа. След като е вече завряла сместа, отпенваме.
Към водата прибавяме 1 с.л. сол, едро нарязания лук, зърната черен пипер и дафиновите листа.
Похлупваме и варим на бавен огън, докато се сварят всички продукти.
След като са сварени изваждаме сърцето, белия дроб, месото и езика и ги нарязваме на дребно.
Можем и да минем през машинка.
Готовата смес поставяме в дълбок съд, като прибавяме 50 мл от бульона, останалата сол и смляния черен пипер. Омесваме добре всичко.
Прецеждаме бульона и оставяме да изстине.
Напълваме сместа в червата, надупчваме бахура на места с дебела игла.
В тенджера, на дъното на която сме поставили решетка или лозови пръчки, нареждаме бахура, прибавяме бульона, докато го покрие, и оставяме да заври на умерен огън.
След като е готов бабекът, изваждаме и оставяме да изстине, като съхраняваме на хладно.
Бахурът по ямболски е готов.