Чорбаджийски бахур

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Чорбаджийски бахур
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
17/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
"Знаете, че всяка минута, прекарана в приготвяне на бахур, се равнява на часове хубави мигове с приятели на масата, на бахур и червено вино, нали?"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1.5 кг шарено
  • карантия - 1 бр. гръклян
  • свински дроб - 1 бр. бял
  • карантия - 1 бр. свинско сърце
  • карантия - 1 бр. свински далак
  • свинско месо - 500 г сланина и бузи
  • ориз - 3/4 ч.ч.
  • кимион - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 3 с.л.
  • чесън - 1 малка глава
  • сол - 5 с.л.
  • свински черва - дебели
  • лук - 3 глави, кромид
  • оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред започваме с измиването на свинските черва, като ги обръщаме и изчистваме добре вътрешната страна. После ги обръщаме пак и поставяме във вода с оцет, заедно с нарязания на едро лук. Оставят се така да престоят поне един час.

След това сваряваме гръкляна, белия дроб, сърцето и далака за около десет минути. След като се посварят леко, ги измиваме и нарязваме на ситни парченца. Тук е необходимо е да се отстранят твърдите части от белия дроб.

Шареното месо и бузите също нарязваме на дребно. Ориза слагаме в тенджерка с една чаена чаша вода и го сваряваме с щипка сол, колкото да набъбне.

В голям съд поставяме нарязаните карантии с месото, ориза и поръсваме с подправките и счукания чесън. Объркваме всичко добре и оставяме за няколко часа, за да се смесят ароматите, след което пристъпваме към пълненето на червата.

Не трябва да са плътно напълнени, защото при варенето оризът набъбва още. Завързват се от двата края, след което се надупчват всички черва с дървен шиш или дебела игла.

Бахурът нареждаме в голям и широк съд, като на дъното поставяме решетка или обърната чиния, за да не залепва. Отгоре също може да се похлупи с чиния. Заливаме с гореща вода, добавяме малко сол и поставяме тенджерата да ври на слаб котлон.

След като се свари, оставяме да изстине в тенджерата и тогава изваждаме готовия чорбаджийски бахур. Така той запазва цвета си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Привет! В описанието пише, че се слагат и бъбреци, но ги няма в продуктите. Какво количество са те?
12.03.2024 13:01
1
Покажи всички подкоментари