Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно, чесънът се наситнява, чушките се нарязват на кубчета, кренвиршите - на кръгчета, и се настъргва чедърът.
В сгорещено олио се запържват леко кренвиршите. Прибавя се 1 скилидка чесън и подправките до мащерката.
Разбърква се добре, да се разпределят подправките по кренвиршите и след това се премахват и се оставят настрана в друг съд.
Отново се сгорещява малко олио и в него се запържва лукът с чушките, малко след което се добавя и останалият чесън.
Прибавя се маслото и като се разтопи и загрее, се добавя брашното и се разбърква бързо. Когато вече няма сухо брашно, се налива млякото и се разбърква непрекъснато до получаването на сос.
Прибавя се настърганият чедър и се разбърква отново, докато се разтопи в соса за паста.
Тук идва ред на овкусяването с лук и чесън на прах и сол и черен пипер на вкус.
Налива се на части от заделената вода от пастата - ½-1 чаша до желаната гъстота.
Накрая се изсипват ротините, запържените кренвирши и се разбърква отново, да се смеси всичко добре.
Ротини с кренвирши и чедър е безумно бърза и апетитна паста, която всеки може да приготви :)