Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Ротини с кайма и сметана

Ротини с кайма и сметана

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Ротини с кайма и сметана
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
16/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ротини в случая - но и може би много подходящ за този сметанов сос за паста, който идеално полепва по формата им"

Необходими Продукти

  • ротини - 1 пакет
  • телешка кайма - 500 г
  • лук - 1 глава, малка
  • чесън - 3 скилидки
  • черен пипер
  • сол
  • телешки бульон - 1 кубче
  • пилешки бульон - 1 кубче
  • гъбен бульон - 1 кубче
  • вода - 2 ½ ч.ч.
  • соев сос - 1 ч.л.
  • лук на прах - 1 ч.л.
  • чесън на прах - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • масло - 3 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • готварска сметана - 200 мл
  • кашкавал - 200 г или чедър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези ротини с кайма и сметана гореща вода се разтварят трите бульончета.

Към тях се прибавят соевият сос, лукът и чесънът на прах и мащерката. Оставя се настрана.

Лукът се нарязва на дребно. Запържва се на средна степен заедно с каймата.

Когато покафенее и се сготви, се прибавя наситненият чесън и се овкусява с малко черен пипер.

Готви се още 1-2 минути. След това тази смес се изсипва в друг съд и се оставя настрана.

Пастата се сварява в подсолена вода, след което се отцеждат, като се запазва 1 чаша от водата.

В тигана, от който е премахната каймата, се разтапя маслото. Когато загрее, се прибавя брашното и се разбърква добре.

Когато започне да потъмнява брашнената смес, на части се наливат смесените бульони с подправките при продължително разбъркване, докато стане сос за паста без бучки. Налива се и заделената вода от пастата. Оставя се на слаб огън за около 10 минути.

След това се прибавя сметаната, настърганият кашкавал и се връща отново каймата. Накрая се прибавя сварената паста и се разбърква добре пастата с кайма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: