Начин на приготвяне
Нарежете заека от вечерта на порции, измийте, подсушете и поставете в купа. Прибавете зехтина, оцета, виното и дафиновите листа, разбъркайте добре. Завийте купата със стреч фолио и поставете в хладилника, да престои до момента на готвене.
Нарежете на ситно, лука, морковите и скилидките чесън. Обелете и настържете доматите на ренде.
Оваляйте всяка порция заешко и запържете в силно нагрято олио, докато покафенее. Прибавете нарязаните лук, моркови и чесън и разбъркайте.
Налейте топла вода, колкото да се покрие месото, прибавете зърната черен пипер и варите на бавен огън при затворен капак на тенджерата, до готовност на месото.
Ако е нужно, доливайте топла вода до първоначалното състояние. След като омекне месото, прибавете доматеното пюре и настърганите домати.
Продължете да готвите заешката яхния за около 20 минути, преди да свалите от огъня.
Посолете на вкус и поръсете с нарязан магданоз, разбъркайте и затворете капака на тенджерата, за да се задушат подправките в заек яхния в доматен сос и зеленчук.