Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Яхнии»Заек яхния в доматен сос и зеленчук

Заек яхния в доматен сос и зеленчук

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Заек яхния в доматен сос и зеленчук
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Заек яхния в доматен сос и зеленчук е идеалната селска гозба за душата и за стомахчето"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр. около 2 кг нарязан на порции
  • брашно - за овалване
  • марината
  • оцет - 2 с.л.
  • зехтин /олио/ - 2 с.л.
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • дафинов лист - 2 бр.
  • олио - 100 мл /зехтин/
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки големи
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • домати - 3 бр. настъргани
  • магданоз - ¼ връзка
  • черен пипер - 12 зърна
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете заека от вечерта на порции, измийте, подсушете и поставете в купа. Прибавете зехтина, оцета, виното и дафиновите листа, разбъркайте добре. Завийте купата със стреч фолио и поставете в хладилника, да престои до момента на готвене.

Нарежете на ситно, лука, морковите и скилидките чесън. Обелете и настържете доматите на ренде.

Оваляйте всяка порция заешко и запържете в силно нагрято олио, докато покафенее. Прибавете нарязаните лук, моркови и чесън и разбъркайте.

Налейте топла вода, колкото да се покрие месото, прибавете зърната черен пипер и варите на бавен огън при затворен капак на тенджерата, до готовност на месото.

Ако е нужно, доливайте топла вода до първоначалното състояние. След като омекне месото, прибавете доматеното пюре и настърганите домати.

Продължете да готвите заешката яхния за около 20 минути, преди да свалите от огъня.

Посолете на вкус и поръсете с нарязан магданоз, разбъркайте и затворете капака на тенджерата, за да се задушат подправките в заек яхния в доматен сос и зеленчук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: