Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Най-деликатния цитрусов пай

Най-деликатния цитрусов пай

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6468k2k3k3
Най-деликатния цитрусов пай6 / 6
24/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Можете да пропуснете яйцето и да го приготвeте само със сметана! Можете да добавите пасирана ябълка, както и да го приготвите само с портокали и лимон."

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 300 г
  • яйца - 1 бр. (голямо)
  • заквасена сметана - 80 г
  • краве масло - 150 г (замразено)
  • захар - 80 г
  • екстракт от ванилия - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 6 г
  • сол - 1 щипка
  • Цитрусов пълнеж
  • лимони - 2 бр.
  • портокали - 1 бр.
  • мандарини - 3 бр.
  • захар - 150 г (на вкус)
  • царевично нишесте - 35 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-деликатния цитрусов пай за чай, деликатно пясъчно тесто и ароматен ярък пълнеж с лимони, портокали и мандарини е истинско удоволствие. Приготвя се бързо и много лесно.

Приготвяне на цитрусов пай!

Подгответе форма за печене. Имам кръгла форма с диаметър 24 - 28 см. Намажете формата за пай с масло или ползвайте хартия. Намачкайте хартията за печене. Така се разпределя добре във формата. Поставете хартията във формата.

Сложете заквасена сметана, яйце и ванилов екстракт в малка купа. Разбъркайте с бъркалка до гладкост.

Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа. Добавете сол и захар. Смесете всичко до гладкост. В брашнената смес настържете маслото от хладилника на едро ренде. Разтрийте сместа с ръце, докато се получат трохи.

Изсипете заквасена сметана с яйце в смес от брашно. Замесва се тесто за пай. Не е необходимо да месите тестото твърде дълго, за да не се разтопи маслото. Тестото е меко и не лепне.

Прехвърлете четвъртата част от тестото в торба и я поставете във фризера за половин час. Разстелете по-голямата част от тестото и го наредете във форма. Разпределете с ръце. Направете малък перваз. Изпратете формата заедно с тестото в хладилника за около половин час.

За да приготвите цитрусовия пълнеж, отрежете кората на един портокал. Трябва ви само пулп. Отстранете бялата част и на портокала. Нарежете на резени портокала. Поставете портокала в купата на блендера.

Отстранете кожата от мандарините и отстранете семките, ако има такива. Нарежете на филийки и отстранете, колкото се може повече от бялата част. Поставете мандарините в купата на блендера.

Отстранете жълтата кора от лимона в блендер. Обелете лимоните. Отстранете цялата бяла част и отстранете всички костилки. Поставете лимоните в купата на блендера.

Смелете всички съставки в купа на блендера и изсипете всичко в тенджера. Добавете захарта в тенджерата и добавете нишестето. Разбъркайте с бъркалка до гладкост.

Сложете тенджерата на котлона и варете при непрекъснато бъркане до сгъстяване. След като заври, се вари на тих огън около 30 секунди. След това свалете от котлона, като бъркате непрекъснато. Веднага изсипете плънката в купа. Отгоре се покрива със стреч фолио и се оставя да изстине напълно.

Извадете формата с тестото от хладилника и сложете в нея охладената плънка. Изгладете. Извадете малко парче тесто от фризера и настържете на едро ренде директно върху тестото. По желание гарнирайте пая отгоре с резени лимон и портокал.

Загрейте фурната на 180 °C. Поставете пая във фурната за печене за около 30 - 35 минути. Средно ниво. Загряване нагоре и надолу.

Охладете готовата портокалова торта директно във формата. След това го извадете от формата. По желание ароматният пай може да се поръси с пудра захар. Непременно го опитайте - много е вкусен!

Съвет: Можете да пропуснете яйцето и да го пригответе само със сметана! Можете да добавите пасирана ябълка, както и да го приготвите само с портокали и лимон. Изберете коя комбинация ви допада на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: