Начин на приготвяне
Обожавам кишове и солени пайове. В забързаното ежедневие рядко намираме време да забъркаме тесто, дори и лесното маслено тесто и затова ще ви покажа моят бърз солен пай, за който използвам готово бутер тесто.
Задължително за него е да използваме поне 3 вида сирена - меко, твърдо и синьо, като видовете и пропорциите може да комбинирате по свой избор.
Леко с ръце разтегляме тестото. Налагаме върху него формата за пай, която ще използваме, и изрязваме малко по-широк от мярката кръг. Намаляваме добре тавичката и поръсваме с брашно, като хубаво изтръскваме излишното. Така паят ни ще се отлепи с лекота.
Поставяме тестото във формата и хубаво притискаме по краищата. Правим няколко набождания с вилица, за да може да излиза въздухът при печене.
Печем тестото на предварително загрята фурна (220 градуса) за около 10 минути, за да хване лек загар и малко да се надигне. Изваждаме и оставяме за минута-две докато спадне.
Разбиваме яйцата и добавяме към тях настъргани по-твърдите сирена и натрошени или нарязани на ситно по-меките. Добавяме сметаната и разбъркваме до хомогенна смес.
Изливаме сместа върху тестото. Тук е моментът, ако желаете да добавите и шунка, прошуто. Печем на 180 градуса за около 30-35 минути докато покафенее.
Поднасяме паят ненапълно изстинал, а ако го сервирате на другия ден, затоплете предварително за 20-30 секунди в микровълнова.