Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с кълцано месо и праз в гювеч

Зелеви сарми с кълцано месо и праз в гювеч

Зелеви сарми с кълцано месо и праз в гювеч
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
10
"Класическа рецепта за ценители - най-хубавите сарми се правят именно така!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 300 г кълцано
  • пилешко месо - 300 г кълцано
  • кисело зеле - 1 зелка, листа за навиване
  • ориз - 1 к.ч.
  • праз - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • свинска мас - 2 с.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото, което правим, е да си нарежем праза и лука на ситно.

Ориза си измиваме добре и оставяме на страна.

В дълбок тиган поставяме маста и оставяме да се разтопи.

Към нея добавяме праза, лука и оставяме да се задуши.

Щом омекнат, добавяме подправките, като разбъркваме за кратко, като внимаваме да не прегори червения пипер.

Към тях си прибавяме кълцаните меса и ориза.

Оставяме да се готви, докато месото промени цвета си.

Опитваме на вкус, посоляваме и при необходимост коригираме подправките.

От киселото зеле си оформяме листа, който трябва да са здрави.

Отстраняваме твърдите жили в основата им.

Започваме да завиваме сармите, като във всяко зелево листо поставяте по 1 пълна супена лъжица от готовата плънка.

Вземам си гювеча, покриваме със зелеви листа и нареждаме готовите зелеви сарми.

Наливаме вода и зелев сок, като количеството трябва да стига до около средата на най-горния ред сарми.

Покриваме с гювеча с капака и поставяме в студена фурна.

Печете около 2 часа зелевите сарми с кълцано месо и праз в гювеч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: