Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Заек с маслини и подправки

Заек с маслини и подправки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Заек с маслини и подправки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Заекът си иска майсторлък и точните подправки - след това може само да му се насладите"

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 заек
  • зехтин - 50 мл.
  • брашно - за овалване
  • горчица - дижонска 6 с.л.
  • лук - 3 глави едро нарязани
  • моркови - 3 бр. едро нарязани
  • картофи - 200 - 300 г малки картофчета
  • бульон - 1 - 1/2 кубче разтворен
  • бяло вино - 200 мл.
  • мащерка - прясна 1 с.л.
  • розмарин - пресен 1 с.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • чесън - 5 скилидки наситнени
  • бульон - 1 л. пилешки
  • домати - 4 бр. нарязани на ситно
  • маслини - зелени 100 гр. без костилки
  • маслини - черни 200 гр.
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се нарязва на порции. Парчетата месо се намазват с 4 лъжици от горчицата и се овалват в брашно. Излишното се изтръсква.

В голям дълбок тиган или тенджера се загрява зехтина. Заекът се запържва за около 3 минути от двете страни. Изважда се и се оставя на страна.

В същият тиган се слагат лукът и морковите. Ако е необходимо се добавя още зехтин. Задушават се, докато лукът придобие цвят. Прибавя се виното, мащерката, розмарина, дафиновите листа, доматеното пюре, чесъна и останалите 2 лъжици горчица. Разбърква се добре. Заекът се връща в тигана. Слагат се и доматите, двата вида маслини и достатъчно пилешки бульон, да покрие месото и зеленчуците.

Веднага след като заври, ястието се прехвърля в тава, където вече сме сложили почистените картофчета. Покрива се с алуминиево фолио и се слага в предварително загрята на 200°C фурна. Готви се около 1 час, след това фолиото се маха.

Готвенето продължава още около 30-40 минути, докато течността остане на половина и месото се зачерви.

Накрая, когато ястието е готово се поръсва с наситнен пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
56
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

венци
венци
пробвахме и много е добро !
01.06.2013 13:39