Заек по Провански

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Заек по Провански2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
240 мин.
Порции
5
"Когато става дума за готвене, вино и любов, имаме пълно доверие на французите Виж, ако става дума за коли ..."

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 заек
  • зехтин - 50 мл.
  • брашно - за овалване
  • горчица - дижонска 6 с.л.
  • лук - 3 глави едро нарязани
  • моркови - 3 бр. едро нарязани
  • бяло вино - 200 мл.
  • мащерка - прясна 1 с.л.
  • розмарин - пресен 1 с.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • чесън - 5 скилидки наситнени
  • пилешки бульон - 1 л.
  • домати - 4 бр. нарязани на ситно
  • маслини - зелени 100 гр. без костилки
  • маслини - черни 200 гр.
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се нарязва на порции. Парчетата месо се намазват с 4 лъжици от горчицата и се овалват в брашно. Излишното се изтръсква.

В голям дълбок тиган или тенджера се загрява зехтина. Заекът се запържва за около 3 минути от двете страни. Изважда се и се оставя на страна.

В същият тиган се слагат лукът и морковите. Ако е необходимо се добавя още зехтин. Задушават се, докато лукът придобие цвят. Прибавя се виното, мащерката, розмарина, дафиновите листа, доматеното пюре, чесъна и останалите 2 лъжици горчица. Разбърква се добре. Заекът се връща в тигана. Слагат се и доматите, двата вида маслини и достатъчно пилешки бульон, да покрие месото и зеленчуците.

Веднага след като заври, ястието се прехвърля в тава, покрива се с алуминиево фолио и се слага в предварително загрята на 200°C фурна. Готви се около 1 час, след това фолиото се маха. Готвенето продължава още около 30-40 минути, докато течността остане на половина и месото се зачерви.

Накрая, когато ястието е готово се поръсва с наситнен пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
59
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ангел Петров
Ангел Петров
Тази година съм изял 55 заека всички рецепти са много вкусни но най-вкусен става когато се задуши и препече леко заека с всички подправки и зеленчуци
Не ги мариновайте това е друга глупост достатъчно е да го изкиснеш в течаща студена вода ако е див -никога не киснете зайците в оцет това е пълна глупост от неграмотни кулинари и ловджии
Домашен заек или див го слагате да заври в тенджера и му изхвърляте първата водата после го гответе кой както си иска
11.01.2013 19:40
1
povar4
povar4
А кога и с какво се маринова заека ?
08.04.2011 00:01