Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете пилето в тава за печене с гърдите надолу. Напълнете го с чесъна и мащерката.
Обелете картофите и ги нарежете на полумесеци. Наредете картофите около пилето и залейте с лимоновия сок. Овкусете със сол и черен пипер.
Залейте с малко зехтин и поръсете с 3/4 от сушената мащерка и риган. Сипете горещата вода и сложете пилето да се пече за около половин час. След това го извадете от тава и го върнете обратно във фурната в друга тава.
Овкусете пилето с още малко сол и черен пипер и поръсете с останалата част от сушените подправки. Залейте с още малко гореща вода.
Намалете температурата на фурната, сложете пилето обратно при картофите и печете, докато хванат златиста коричка.
Изчакайте да се охлади и сервирайте готовото пиле с картофи.