Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Печено пиле с картофи и лимон

Печено пиле с картофи и лимон

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Истинска класика в жанра - ароматно печено пиле с картофи и златиста коричка"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки. обелен
  • мащерка - 1 с.л. сушена
  • риган - 1 с.л. сушен
  • картофи - 800 г
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • зехтин - 4с.л.
  • вода - 1 1/4ч.ч. гореща
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете пилето в тава за печене с гърдите надолу. Напълнете го с чесъна и мащерката.

Обелете картофите и ги нарежете на полумесеци. Наредете картофите около пилето и залейте с лимоновия сок. Овкусете със сол и черен пипер.

Залейте с малко зехтин и поръсете с 3/4 от сушената мащерка и риган. Сипете горещата вода и сложете пилето да се пече за около половин час. След това го извадете от тава и го върнете обратно във фурната в друга тава.

Овкусете пилето с още малко сол и черен пипер и поръсете с останалата част от сушените подправки. Залейте с още малко гореща вода.

Намалете температурата на фурната, сложете пилето обратно при картофите и печете, докато хванат златиста коричка.

Изчакайте да се охлади и сервирайте готовото пиле с картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка: