Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запържен артишок с топинг от хрупкави бадеми

Запържен артишок с топинг от хрупкави бадеми

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Запържен артишок с топинг от хрупкави бадеми1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • артишок - 6 бр.
  • дафинов лист - 4 бр.
  • пилешки бульон - 1 л
  • За топинга
  • галета - 50 г
  • бадеми - 25 г филирани
  • магданоз - 2 с.л.
  • маслини - 60 г зелени
  • зехтин - 60 мл
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително загрявате фурната на 200 градуса.

Първо, пригответе артишоците, като за целта отчупите външните, твърди листа, а от стеблата оставете около 5 см. и ги обелете. От горната част отрежете около 2 см., за да достигнете до сърцевината на артишока.

След това ги разрежете на половина и махнете мъхестата част. Вече почистените артишоци поставяйте в купа с вода, в която предварително сте изцедили лимонов сок – това ще им попречи да потъмнеят, докато почиствате останалите зеленчуци. След това трябва да изцедите артишока и да го смесите с дафиновия лист, чесъна и бульона в малък съд за печене.

Бульонът трябва изцяло да покрива останалите продукти. Покрит, съда поставете във фурна да се запече за около 45 мин. или докато артишокът омекне.

През това време пригответе топинга. За целта трябва да смесите галетата и ядките в тавичка и да ги запечете за около 5 минути или докато станат леко кафяви. Оставете ги да изстинат за още 5 минути и смесете с останалите продукти.

Прецедете артишоците и ги поднесете топли или на стайна температура, поръсени с топинга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: