Начин на приготвяне
Взимате си тенджерка и в нея изсипвате хладкото мляко. Взимате захарта и я разтваряте в млякото. Слагате вътре 2-3 супени лъжици брашно, сложете и маята, объркайте добре и оставете сместа да шупне.
Щом маята се е активирала, добавяте си солта и яйцето, което трябва да е на стайна температура. Взимате си сито и пресявате брашното. Оформете си кладенче и изсипете сместа в него. Трябва да се получи леко и еластично тесто.
Оставете го да втаса за половин час в намазнена тавичка. Когато тестото е готов, го разточете на кора с дебелина 1 см. Така получената кора режете на кръгчета с помощта на чаша и ги оставяте да втасат повторно за десетина минутки, като ги покривате с кърпа.
Взимате тиган и капвате олио. Докато то загрее, направете дупка по средата на поничките. Когато олиото загрее, ги запържвате до златисто и от двете страни. Когато поничките са готови, си взимате чиния и слагате върху нея домакинска хартия или салфетка и подреждате поничките върху нея, за да се отцеди излишната мазнина.
Смесете си в купичка пудрата захар с ванилията. Когато се отцедят от мазнината, взимате поничките и ги потапяте в сместа и подреждате в подходяща чиния.