Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сиропирани сладкиши»Сиропиран лимонов сладкиш с фростинг от маскарпоне

Сиропиран лимонов сладкиш с фростинг от маскарпоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сиропиран лимонов сладкиш с фростинг от маскарпоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Уникална комбинация от лимонов и какаов вкус със сочността на сладкиша у нежността на крема."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • лимон - 50 мл прясно изцеден сок
  • прясно мляко - 20 мл
  • брашно - 135 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • захар - 100 г
  • кора от лимон - от 1 лимон
  • краве масло - 60 г на стайна температура + за намазване
  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • За сиропиране
  • сок от лимон - 100 мл прясно изцеден
  • вода - 100 мл
  • захар - 120 или 150 г
  • ванилия - 2 г
  • За фростинг
  • маскарпоне - 200 г
  • сметана - 200 мл, 35% масленост
  • захар - 50 г
  • какао - 1 с.л. с връх, натурално
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, приготвяме лимоновия кекс:

Намазняваме правоъгълна форма за печене (1 л вместимост) и поръсваме със кафява захар по стените и дъното.

В купичка смесваме лимоновия сок и млякото. Оставяме настрана, за да се пресече.

В блендер смиламе корите от лимон (само жълтата част) със захарта - така ароматът е по-силен.

Прибавяме мекото масло и разбиваме до хомогенност, след това слагаме едно по едно яйцата, докато се усвоят и се получи гладко кремче.

Сипваме пресеченото мляко с лимоновия сок и накрая завършваме с брашното, пресято с бакпулвера. Него добавяме на части с плавно разбъркване с шпатула или телена бъркалка.

Прехвърляне сместа във формата за печене и пъхаме във загрята на 180 °C фурна за около 30-40 минути или до суха клечка.

Докато се пече лимоновият сладкиш, си приготвяте сиропа от лимон.

Слагаме всички съставки за него в касеролка и варим 15-20 минути.

Сиропираме готовия кекс с лимоновия гъст сироп.

Преминаване към фростинга от маскарпоне и какао:

Разбиваме маскарпонето заедно със сметаната и захарта. Трябва да се получи гъст, но пухкав крем. Добавяме какаото и отново разбиваме за кратко, докато се усвои и оцвети кремът.

Прехвърляме в пош и украсяваме целия сиропиран сладкиш с рози от фростинга. Също така можем да го шприцоваме и към всяко отделно парче, вече след като е нарязано и разпределено на порции за сервиране.

Уникална комбинация от лимонов и какаов вкус със сочността на сладкиша у нежността на крема.

Да ви е сладко с моя сиропиран лимонов сладкиш с фростинг от маскарпоне .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: