Начин на приготвяне
За да приготвите този неустоим лимонов пай с боровинки първо си направете крема, защото трябва да е напълно охладен.
Маслото извадете от хладилника и оставете на стайна температура да омекне.
В касерола смесете прясното мляко, захарта и ванилията и ги сложете на котлона да се затоплят и захарта да се разтвори напълно.
Докато това стане настържете кората на един добре измит лимон, само жълтата част.
В друг съд смесете 4 жълтъка и царевичното нишесте и ги разбъркайте добре до хомогенна смес.
Към жълтъците прибавете на тънка струя 1 черпак от загрятото вече мляко, като бъркате непрекъснато.
След това добавете яйчената смес към млякото, добавете също лимоновите корички и сварете крема докато заври и се сгъсти, като бъркате непрекъснато.
След като крема добие желаната гъстота, махнете от котлона и прибавете към него 50 мл лимончело. Разбъркайте добре, покрийте крема плътно със стреч фолио, за да не се образува коричка и оставете да се охлади напълно.
През това време пригответе масленото тесто за основа на пая.
Смесете мекото масло със захарта, ванилията и щипка сол и разбъркайте.
Към тази смес добавете 1 яйце, настъргана фино кора на 1 лимон и отново разбъркайте.
Накрая прибавете на части предварително пресято брашно с бакпулвера. При нужда може да добавите и 1-2 лъжици студена вода.
Първоначално бъркайте с лъжица, а накрая омесете меко маслено тесто, което завийте във фолио и сложете в хладилник за 1 час.
Охладеното тесто разточете върху набрашнена повърхност на тънка кора с дебелина около 3-4 мм.
С помощта на точилката го прехвърлете във форма за печене на пай - 26 см, и притиснете добре, след което го набодете с вилица.
Изрежете излишното тесто и го разточете изрезки те отново. Нарежете на тънки ленти.
Напълнете маслената основа с крема, заравнете и оформете решетка с нарязаното на ленти тесто.
Накрая разпределете боровинките (аз ползвах замразени) и сложете пая да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути, докато леко се запече.
Готовия лимонов пай оставете напълно да се охлади и след това поръсете с пудра захар.
Бон апети!