Начин на приготвяне
За тази рецепта НЕ накисвам предварително черния ориз. Вие, ако искате, може да си го накиснете във вода за 1-2 часа, не е проблем, дори по-бързо ще се свари, но съм забелязала някои разлики при единия и другия вариант:
При накиснатия и след това многократно измит черен ориз се наблюдава значително избледняване на цвета и загуба на ценни вещества. Също така зрънцата стават някак по- безформени при сваряване, дори и без да са преварени. Плюсът е, че бързо се сготвя и не губи вкусовите си качества.
При ненакиснатия предварително черен ориз цветът е много по-интензивен, вкусът е по-силен и зърната са идеално гладки дори и след по-продължително варене. Наблюдава се и лека кремообразност, която е приятна. Сами преценете кой е по- удачния за вас вариант.
Преминаваме към ястието ни:
Накълцваме на ситно джинджифила и чесъна (любима комбинация) и ги запържваме за няколко секунди в лъжица сусамово олио. Наливаме сакето (ако нямате, може да се замести със сладко вино) и бъркаме за около минута.
Сипваме водата, ориза, сол и натрошен зеленчуков бульон от кубче. Варим под капак 45 минути на умерен огън. От време на време задължително отваряме капака и разбъркваме.
Всичката течност трябва да се абсорбира и много да се внимава да не загори оризът по дъното. Тъй като е черен, това няма да се отрази на визията на ястието, но ще се отрази на вкуса и ще нагарча.
Когато остават 10 минути до готовността на императорския ориз, си сгответе и броколите на пара. Розичките трябва да останат леко крехки, а не меки.
Разпределете черния ориз в две дълбоки чинии, сложете отгоре броколите и поръсете със сусамово олио и семена от сусам, леко запечени на сух тиган.
Аз добавям и прясно изцеден лимонов сок - получава се много добре.
Черният ориз с броколи в азиатски стил е готов.