Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Черен ориз с броколи в азиатски стил

Черен ориз с броколи в азиатски стил

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Черен ориз с броколи в азиатски стил
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
03/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Различен, но много вкусен черен ориз в азиатски стил Разнообразете менюто си с тази великопна рецепта"

Необходими Продукти

  • черен ориз - 200 г (императорски)
  • броколи - 250 г (розички)
  • джинджифил - парченце от пресен корен, колкото орех
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • саке - 150 мл
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • сол - на вкус
  • сусамово олио - 1 с.л. + за поръсване
  • вода - 500 мл
  • сусам - семена за поръсване (черен или бял)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази рецепта НЕ накисвам предварително черния ориз. Вие, ако искате, може да си го накиснете във вода за 1-2 часа, не е проблем, дори по-бързо ще се свари, но съм забелязала някои разлики при единия и другия вариант:

При накиснатия и след това многократно измит черен ориз се наблюдава значително избледняване на цвета и загуба на ценни вещества. Също така зрънцата стават някак по- безформени при сваряване, дори и без да са преварени. Плюсът е, че бързо се сготвя и не губи вкусовите си качества.

При ненакиснатия предварително черен ориз цветът е много по-интензивен, вкусът е по-силен и зърната са идеално гладки дори и след по-продължително варене. Наблюдава се и лека кремообразност, която е приятна. Сами преценете кой е по- удачния за вас вариант.

Преминаваме към ястието ни:

Накълцваме на ситно джинджифила и чесъна (любима комбинация) и ги запържваме за няколко секунди в лъжица сусамово олио. Наливаме сакето (ако нямате, може да се замести със сладко вино) и бъркаме за около минута.

Сипваме водата, ориза, сол и натрошен зеленчуков бульон от кубче. Варим под капак 45 минути на умерен огън. От време на време задължително отваряме капака и разбъркваме.

Всичката течност трябва да се абсорбира и много да се внимава да не загори оризът по дъното. Тъй като е черен, това няма да се отрази на визията на ястието, но ще се отрази на вкуса и ще нагарча.

Когато остават 10 минути до готовността на императорския ориз, си сгответе и броколите на пара. Розичките трябва да останат леко крехки, а не меки.

Разпределете черния ориз в две дълбоки чинии, сложете отгоре броколите и поръсете със сусамово олио и семена от сусам, леко запечени на сух тиган.

Аз добавям и прясно изцеден лимонов сок - получава се много добре.

Черният ориз с броколи в азиатски стил е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: