Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Варен ориз в източноазиатски стил

Варен ориз в източноазиатски стил

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7364k1k3k10
Варен ориз в източноазиатски стил
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
26/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • гъби - 100 г
  • хапки - 1 шепа соеви
  • зеле - 2 шепи
  • печени пиперки - 2 червени
  • тофу - 50 г
  • чери домати - 3 - 6
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива и се слага да се вари в 3 ч.ч. вода. Когато заври, се слага малко олио и сол на вкус и се разбърква добре, за да не залепва.

Намаля се котлонът и се оставя да къкри до пълна готовност, като от време на време се разбърква. На края се добавя още сол, ако е необходимо, и се сваля от котлона.

Докато оризът къкри, се измиват и нарязват гъбите на лентички. Запържват се в сгорещено олио с малко сол.

Добавя им се съвсем малко вода на дъното, колкото да не залепнат, и се покриват с капак. Оставят се няколко минути да се задушат, като от време на време се проверяват и се разбъркват.

Докато се задушават гъбите, в съд се слагат соевите хапки и се заливат с 1 ч.ч. гореща вода. Добре е, ако съдът се затваря. Оставят се да се надуят във водата и от време на време се разбъркват, за да е сигурно, че няма да останат някои твърди. Когато са готови, се отцеждат от водата.

Зелето се нарязва на ситно и по желание се оставя или сурово и само се подсолява, или малко се запържва със сол и се оставя да се задуши.

Пиперките се нарязват на квадрадчета, а тофуто на кубчета.

Когато всичко е готово, се слага от вкусния варен ориз в купичка и отгоре се нареждат по малко от всички добавки.

Върху всяка купичка се поставя по 1 или 2 чери доматчета, нарязани на 4.

По желание всяка порция варен ориз в източноазиатски стил може да се полее с малко соев сос и да се разбърка леко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: