Начин на приготвяне
Оризът се измива и се слага да се вари в 3 ч.ч. вода. Когато заври, се слага малко олио и сол на вкус и се разбърква добре, за да не залепва.
Намаля се котлонът и се оставя да къкри до пълна готовност, като от време на време се разбърква. На края се добавя още сол, ако е необходимо, и се сваля от котлона.
Докато оризът къкри, се измиват и нарязват гъбите на лентички. Запържват се в сгорещено олио с малко сол.
Добавя им се съвсем малко вода на дъното, колкото да не залепнат, и се покриват с капак. Оставят се няколко минути да се задушат, като от време на време се проверяват и се разбъркват.
Докато се задушават гъбите, в съд се слагат соевите хапки и се заливат с 1 ч.ч. гореща вода. Добре е, ако съдът се затваря. Оставят се да се надуят във водата и от време на време се разбъркват, за да е сигурно, че няма да останат някои твърди. Когато са готови, се отцеждат от водата.
Зелето се нарязва на ситно и по желание се оставя или сурово и само се подсолява, или малко се запържва със сол и се оставя да се задуши.
Пиперките се нарязват на квадрадчета, а тофуто на кубчета.
Когато всичко е готово, се слага от вкусния варен ориз в купичка и отгоре се нареждат по малко от всички добавки.
Върху всяка купичка се поставя по 1 или 2 чери доматчета, нарязани на 4.
По желание всяка порция варен ориз в източноазиатски стил може да се полее с малко соев сос и да се разбърка леко.