Начин на приготвяне
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол.
Един по един при непрекъснато разбиване се добавят жълтъците. Когато сместа побелее на порции се добавя захарта, а след нея разтопеното масло.
Миксерът не се спира и при добавянето на отцедената рикота. Добавят се настърганата кора и сокът на един лимон.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и на няколко пъти се прибавя към останалите продукти. При смесването им вече се използва шпатула. Разбърква се внимателно, докато се получи еднородна смес.
Накрая се прибавят боровинките, които преди това са отцедени от водата която са пуснали. Сместа се прехвърля в намазнена и набрашнена тавичка или форма.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50 минути.
Когато е готов плодовият сладкиш се оставя да изстине във тавичката за 10 минути, след което се изважда и прехвърля в чиния за сервиране.
Украсява се с лимонова глазура, която се приготвя размесването на лимонов сок и пудра захар.
Италианският сладкиш с рикота и боровинки е готов.