Начин на приготвяне
Маята се натрошава в малка купа, залива се с топлата вода и се разбърква много добре.
Яйцата се разбиват на пяна.
Свинската мас се разтопява на ниска температура. Маслото се разтопява в отделна купа на ниска температура.
Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси, след което се прибавя солта и захарта. Разбърква се много добре.
В средата се прави кладенче, в което изсипва разтворената мая, яйцата и свинската мас.
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса 30 мин.
След като тестото втаса, се разделя на три части. От всяка част се разточва кора с диаметър 40 см.
Кората се намазва с разтопено масло и се навива на руло.
Рулото се разделя на четири части и частите се нареждат с разреза нагоре в предварително намазана с олио и масло тава с незалепващо покритие.
Останалото масло, олио и жълтък се разбъркват много добре. Със сместа се намазва погачата.
Оставя се да втаса за 30 мин.
Пече се в предварително загрята фурна първоначално на долен реотан 20 мин., след което на горен и дорен реотан още 20 мин. на 160 градуса.
Лимецовата погача с мас и масло е готова.