Грузински орехов сладкиш

05/05/2014
Нина Норд
отНина НордДжедай306
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 322
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг3.7 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 800 г
  • яйца - 5 бр.
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • орехи - 2 ч.ч. (ситно нарязани) + 10 бр. (цели)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 1 ч.ч. (разтопено)
  • стафиди - 100 г
  • сини сливи - 100 г сушени (без костилки)
  • мармалад - 2 с.л. по избор
  • сол - 1 щипка
  • оцет - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Жълтъците се отделят от белтъците и 4 жълтъка се разбиват със захарта. Добавя се лимоновата кора, разтопеното масло, затопленото мляко.

От маслото се оставят 2 супени лъжици. Добавят се солта, нарязаните орехови ядки и всичко се смесва. Добавя се содата, гасена с оцет. Сините сливи се нарязват на ситно.

В тиган се слага останалото масло и стафидите и се нагряват на бавен огън за 5 минути. Смесват се сливите и стафидите, добавя се мармаладът и 500 грама брашно и всичко се разбърква.

Белтъците се разбиват на сняг. Останалото брашно се смесва с тестото и с яйчената смес и внимателно се добавят разбитите белтъци.

В намазана с мазнина тава се излива тестото и се изравнява повърхността. Намазва се с разбития с 1 супена лъжица вода жълтък. Поръсва се със захар и се украсява с половинките орехи. Пече се 40 минути на 180 градуса.

Може да поднесете сладкиша със сладолед или залят с шоколадов или плодов сироп.подобни рецепти тук

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар