Начин на приготвяне
Брашното и солта се смесват. Отделно водата се затопля и маслото се разтапя в нея, постепенно към тях се добавя студеното мляко и в така получилата се хладка смес се изсипва маята.
Разбърква се добре и се прибавя постепенно към брашното. Меси се до получаването на меко тесто. Съдът се покрива с кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си (около 45 мин.). След това преместете тестото върху плота и го оформете на руло. Изрежете 24 части.
Междувременно загрейте вода в тенджера с диаметър около 20 см и когато заври водата, изсипете содата. Всяко от нарязаните парчета се хваща с две ръце и двата края се завъртат в различни посоки като се издърпват, така че да се получи вид пръчка.
Всяко от получените парчета се поставя за кратко в леко врящата вода и след като изплува на повърхността (това става за около 5 секунди), се изважда върху фолио за печене. По желание посипете със сусам, сол и направете напречни разрези с нож (около 1 см).
Пекат се в предварително загрята фурна на 160°C за около 25 мин. Остава се да изстинат върху решетка.